Katholieke Kerk in en om Leuven

Welkom op de webstek voor de geloofsgemeenschappen in en rond Leuven

DE KRACHT VAN HET EVANGELIE
IJkpunten voor de pastorale zones

Sinds enkele jaren wordt er gesproken van een nieuw pastoraal project. De verantwoordelijke ploegen en raden kregen daar de nodige informatie over, nu is de tijd gekomen om iedereen te informeren en uit te nodigen om de diepere betekenis van dit plan te ontdekken. In zijn boek «De Kracht van het Evangelie» schetste Mgr Lemmens het nieuwe project. Dit boek, deze visie, proberen we vandaag samen te vatten voor al onze parochianen in heel de stad en omstreken.

Vertrekpunt van Mgr Lemmens is een uittreksel uit een toespraak van Paus Franciscus. Uit deze woorden van de Paus blijkt dat hij een vurig en overtuigd pleidooi wil houden voor een missionaire kerk. Daartoe wil het project «Nieuwe Wegen banen» bijdragen.

Ter reflectie: Een «missionaire kerk», wat betekent dat voor mij?
Iedereen is het erover eens dat er steeds minder kerkgangers, minder roepingen en minder vrijwilligers zijn. Bovendien wil de burgerlijke overheid dat we aan schaalvergroting doen. Daarom moéten we ons wel bezinnen over de bestaande structuren. De parochie is geen achterhaalde structuur. Door haar groot aanpassingsvermogen kan ze heel verscheiden vormen aannemen. Nieuwe pastorale zones, de parochies van de toekomst, uitbouwen is geen doel op zich, maar een middel om een hoger doel te helpen verwezenlijken. Hoe willen wij in de toekomst als christenen leven en aanwezig zijn in onze samenleving? «Nieuwe Wegen banen» wil bijdragen tot een vernieuwd kerkbewustzijn. Deze kerkelijke vernieuwing mogen we niet uitstellen.

Om die bewustwording is het dus vooral te doen. De pastorale organisatie alleen maar omvormen is niet voldoende. Er is veeleer nood aan een ommekeer die ons pastoraal handelen aanzet tot een concrete beleving van het Evangelie.

Ter reflectie:
  • Ben ik bereid om te groeien in dit missionair kerkbewustzijn?
  • Ben ik mij voldoende bewust dat het niet gaat om het zelfbehoud, maar over de essentie van ons kerk-zijn: de boodschap naar buiten brengen en evangelisch leven?
Het is hoog tijd dat we de deuren van onze gesloten wereldje opentrekken en in de kracht van het evangelie andere wegen gaan bewandelen. Wanneer Mgr Lemmens in zijn geschriften het woord «verweiding» gebruikt (met korte ei), dan bedoelt hij daarmee het opzoeken van nieuwe weiden in een cultureel snel veranderde samenleving. Deze situatie van «verweiding» is niet typisch voor de kerk. Heel de maatschappij is aan het verweiden, vaak moeizaam. Er is zoveel anders geworden.

Nu meer en meer mensen hun eigen leven hebben, voelen velen zich als de verloren zoon, die vanuit de eenzaamheid verlangt naar een vader en een familie, naar geborgenheid. Misschien zijn we meer dan ooit op zoek naar richting en zin van ons bestaan.

Dit alles raakt grondig ons christen-zijn. «Mensen worden niet meer als christenen geboren, ze moeten het worden.» Nu de oude weide verdwijnt, is er nood aan nieuwe weiden.

Ter reflectie:
  • Aan welke nieuwe aspecten van mijn leven denk ik spontaan?
  • Ben ik mij voldoende bewust van het feit dat niets zomaar kan blijven zoals voorheen?
De oprichting van de pastorale zones sluit aan bij deze tijd van «verweiding». Ze beogen een dubbele zorg: zorg blijven dragen voor de bestaande geloofsgemeenschappen; met moed en durf op zoek gaan naar weidegrond waarop de jongere generaties een leven in diepe verbondenheid met de Heer Jezus kunnen ontdekken en ontplooien. De oprichting van de pastorale zones heft de plaatselijke gemeenschappen niet op. De huidige parochiekernen mogen niet zonder pastorale zorg vallen. Maar die zorg zal anders en soms misschien wel groter zijn dan nu.

Anderzijds willen de pastorale zones een ruimte scheppen en krachten bundelen om de grote uitdaging aan te gaan waarvoor we staan. Ze moeten minstens één weidegrond ontwikkelen en uitbouwen waarop jongeren en volwassenen uit onze cultuur Jezus kunnen ontmoeten en het Evangelie ontdekken. Daarbij moeten we ons afvragen hoe sterk we zijn we in onze parochie.

Ter reflectie:
  • Hoe sterk zijn we in onze parochie?
  • Is er vandaag voldoende samenwerking met andere parochies?
  • Moeten we niet nog meer gaan samenwerken om de dubbele zorg van de pastorale zone te kunnen waarmaken?
  • Hebben we voldoende kracht om nieuwe wegen te gaan in onze huidige parochie?
De pastorale zone heeft drie inhoudelijke ijkpunten:
- het sacrament van de zondag
- het sacrament van de armen
- de vraag aan de Heer of hij arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen.

Niemand kan op zijn eentje christen zijn, zeker nu we niet langer leven in een christelijke maatschappij. Christen zijn we maar in verbondenheid met andere christenen en vooral met Jezus zelf. Daarom is het samenkomen op zondag rondom de Heer Jezus beslissend. De zondag is het grote sacrament van de christelijke gemeenschap. Op zondag moeten christenen de vreugde van het christen-zijn kunnen proeven.

In een nieuwe pastorale zone gaat het om een omvorming zodat wij het wezenlijke nog samen kunnen beleven, verbonden met de Heer, verbonden met elkaar, verbonden met de andere gemeenschappen, verbonden met de wereld.

Op zondag wordt er in elke pastorale zone ten minste op één plaats eucharistie gevierd. Dit betekent uiteraard niet dat er in andere kerken in de pastorale zone geen eucharistie gevierd kan worden.
Ter reflectie:
  • Wil ik de zondag samen bouwen aan een grote spirituele en kwaliteitsvolle eucharistieviering?
  • Hoe belangrijk vind ik andere vormen van bidden?
Jezus richt zich allereerst tot de armen. De aandacht voor de zwakkeren (of diaconie) vormt het hart van het Evangelie. Diaconie is dan ook een tweede belangrijk ijkpunt van de pastorale zone. Het leven van een christen speelt zich af tussen de ontmoetingen met de Heer bij het altaar van de eucharistie op zondag en de ontmoetingen met de Heer bij het altaar van de armen. Christenen zijn maar «van Jezus», als ze zorg dragen voor een ander, allereerst de armen en de zwakken.

Beslissend voor de nieuwe wijzen van christen-zijn in de pastorale zone is de vraag of en in welke mate wij ruimte maken voor de armen in al hun verscheidenheid. In het project van de nieuwe pastorale zones moeten we samen nadenken hoe we op de eerste plaats de geloofsgemeenschappen dichter bij de wereld van de armen kunnen brengen. Wat de armen het meest nodig hebben, kan niet in geld worden uitgedrukt.

Waar de geest van het Evangelie opdroogt, verhardt de maatschappij en de eersten die dit voelen zijn de armen. Het verzwakken van de christelijke gemeenschappen in ons land is een verlies voor de bejaarden, de zieken, de zwakke kinderen, de gevangenen, de psychische zieken, de daklozen en de vreemdelingen. Wellicht zijn wij als christenen weer een minderheid geworden in de samenleving en misschien zullen we dat ook in de toekomst zijn. Dat is op zich geen probleem. Wel mogen wij geen elitekerk worden.
Ter reflectie:
  • Welke plaats heeft de arme in mijn persoonlijk leven en het leven van onze gemeenschap?
  • Wie zijn de «zwakkeren» in onze samenleving en waar wachten ze op mij?
  • Wat wil ik ervoor doen?
  • Dringt zich in deze context geen bezinning op over de bestemming van de financiële middelen van de Kerk?
Mannen en vrouwen, jongeren en volwassenen bij Jezus brengen, is het derde ijkpunt van een pastorale zone. Op vele wijzen en langs vele wegen kunnen jongeren en volwassenen in aanraking komen met het Evangelie. Geen boek is belangrijker voor onze tijd dan het Evangelie zelf. Alle pastoraal handelen vertrekt vanuit het evangelie.

Ook persoonlijke ontmoeting en gesprek laten het gelaat van Jezus zien. Zulke ontmoetingen zijn erg belangrijk maar ook tijdsintensief. Evangelisatie is sowieso tijdsintensief.

Onze samenleving wordt steeds bonter door de komst van vele mensen uit alle hoeken van de wereld. Christenen mogen deze nieuwkomers het De Blijde Boodschap niet ontzeggen. Velen van hen kunnen ons ook nieuwe inzichten brengen.

Een gemeenschap van christenen zien leven, trekt nieuwe mensen aan. Ook de wijze waarop een gemeenschap van christenen liturgie viert, bezit missionaire kracht. Vanuit het verlangen in dialoog te treden, nodigen we alle geïnteresseerden uit samen na te denken over die missionaire droom.

Ter reflectie:
  • Wil ik samen met anderen inhoud geven aan de nieuw te vormen pastorale zone?
  • Wil ik vanuit een diepe verbondenheid met de Heer Jezus de armen en de kleinen in de samenleving dienen en het Evangelie doorgeven aan velen?
  • Wil ik mee met de priester, diaken, religieuzen, pastorale werkers en vrijwillige lekengelovigen me inzetten voor een pastoraal project dat het wezenlijke oproept en dat goed georiënteerd moet zijn op het wezenlijke, namelijk op Jezus Christus?
BESLUIT:

Het is uiteraard van het grootste belang dat we ons bezinnen over onze eigen doelstellingen, als individu en als gemeenschap, onze eigen bereidheid, onze eigen visie. Pas daarna zullen we zinvolle concrete afspraken kunnen maken.
In de komende weken zullen de verschillende gemeenschappen ongetwijfeld de gelegenheid krijgen om over die vragen uit te wisselen.
In de loop van de maand april nodigen we Steven Van Ackere uit om zijn standpunt uit te leggen. Na deze uiteenzetting is er ook nog een gelegenheid om met andere gemeenschappen in dialoog te treden.

v.u. Deken Dirk De Gendt, Vandenbemptlaan 2, 3001 Heverlee
Overeenkomstig verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, delen wij u mee dat uw contactgegevens worden opgenomen in een bestand van geinteresseerden in het werk van het dekenaat Leuven. De houder van het bestand, VZW VPW Dekenaat Leuven, is gevestigd te 3000 Leuven, Amerikalaan 29, tel: 016 22 47 42, mail: secretariaat@kerkleuven.be. De geregistreerde gegevens stellen ons in staat u formulieren en publicaties toe te sturen met betrekking tot onze pastorale en caritatieve doelstellingen. U kan te allen tijden uw toestemming tot de verwerking van uw persoonsgegevens herroepen. Met inachtneming van artikel 13 tot en met 21 van voornoemde verordening heeft u het recht op informatie en toegang tot uw gegevens, recht van inzage, recht op correctie, recht om te verzoeken uw persoonsgegevens te wissen, recht op beperking van de verwerking, recht op overdraagbaarheid van uw gegevens. Uw persoonsgegevens kunnen worden meegedeeld aan dienstverleners die wij raadplegen om de gegevens te kunnen verwerken. U heeft het recht een klacht in te dienen bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer wanneer u van mening bent dat uw persoonsgegevens niet verwerkt werden conform de relevante wetgevende bepalingen. Functionaris voor de gegevensbescherming: De secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie van Belgiƫ Adres: Interdiocesaan Centrum vzw, Guimardstraat 1, 1040 Brussel Tel: 02/507 05 93 E-mail: ce.belgica @interdio.be.
 © webstek Dekenaat Leuven - 2008 ~ 2025  | gewijzigd op: 12-05-2017
interne verwijzing met mogelijk interne layout interne verwijzing met eigen webbeheer eigen webbeheer